skriblerier som sprudler over

Ti veier til grønn lykke – Framtiden.no

Jeg deler og kopierer, stjeler rått og brutalt.

Her er Ti veier til grønn lykke, fra  – Framtiden.no.

God søndag!

1. Naturopplevelser gir velvære

Å være i naturen gjør oss mer gavemilde, hjelpsomme, mer opptatt av lokalsamfunnet, reduserer stress og får oss til å bry oss mer om våre medmennesker, ifølge forskere ved Universitetet i Rochester. De utførte omfattende forsøk på 370 deltakere som deltok i undersøkelsen. Å omgi oss med natur i form av for eksempel bilder og planter hjelper også. Urbane miljøer og inntrykk gjør oss derimot mer opptatt av ting, penger og berømmelse.

2. De gode, små øyeblikkene

Når vi stopper opp og tar oss tid til å nyte øyeblikket og opplevelsen av det vi lett tar for gitt så vil vi bli lykkeligere, ifølge psykolog Sonja Lyubomirsky. De av oss som gleder oss over hvordan sola skinner gjennom bladene på et tre og tar oss tid til å lukte på blomstene er signifikant lykkeligere og mindre deprimerte enn de som ikke gjør det.

3. Lykkelig med trening

En studie ved Universitetet i Duke viser at trening er like effektivt som medisiner i behandling av depresjon. Fysisk aktivitet øker selvtilliten, frigjør de naturlige lykkestoffene dopamin og serotonin, øker følelsen av å ha oppnådd noe og gjør oss mer sosiale.

4. Prioriter penger lavt

«Jo mer vi søker tilfredsstillelse i materielle ting, desto mindre tilfredsstillelse finner vi der», ifølge forsker Richard Ryan. De som prioriterer penger høyt i livet sitt er oftere utsatt for depresjon, angst og lav selvtillit. Pengejegerne gjør det også dårlig på tester som gjelder vitalitet og selvrealisering. Trodde du en lottogevinst betyr garantert lykke? Nederlandske forskere har studert lottovinnere over tid og fant ut at de bare er over gjennomsnittlig lykkelige det første året etter at de vant.

5. Lykkelige altruister

Vi hjelper oss selv ved å hjelpe andre. Å bli en dedikert og selvsikker altruist er en sikker vei mot mer lykke, skal vi tro forskerne. De som gir bort penger, ting og egen tid til gode formål blir ikke bare lykkeligere, men får også en betydelig helsegevinst som er større enn å stumpe røyken eller starte å trene. Å gjøre en frivillig innsats for en god og givende sak har får en mye lykke igjen for, ifølge forskningen.

6. Smil mer enn du føler for

De glade og optimistiske av hjertet ser en framtid full av muligheter og gleder seg mer over hendelser i fortiden, mener psykolog Sonja Lyubomirsky. Å bidra med godt humør i arbeidssammenheng eller å muntre opp en ulykkelig venn, virker positivt på egen lykkefølelse.

7. La grøden gro

Å jobbe med jorda uten hansker øker nivået av vårt naturlige lykkestoff, serotonin, ifølge ny forskning. Det er bakterien Mycobacterium vaccae i jorda som utløser serotonin i hjernen vår.  Forskerne har også funnet ut at et annet av våre naturlige lykkestoff, dopamin, blir utløst når vi høster for eksempel grønnsaker og frukt, eller plukker bær og sopp i skogen. Lykkeeffekten ved planting og høsting blir aller størst ved økologisk dyrkning, advarer forskerne. Kjemikaliet glyfosat som brukes i flere plantevernmidler demper nemlig produksjonen av både serotonin og dopamin.

8. Har du flyt?

Opplever du å bli så oppslukt i en aktivitet at tidsfornemmelsen forsvinner og ikke noe annet enn det du holder på med betyr noe? En aktivitet som er så lystbetont at du «ikke kan vente» med å gå i gang med den? Da har du det forskerne har identifisert som flyt i livet ditt og noe som gjør oss lykkelige og gir livet mening, mål og retning, ifølge forskerne. Du kan ha flyt i mange forskjellige aktiviteter, i alt fra å lese en god bok, en arbeidsoppgave på jobb eller et parti sjakk. Det er lettest å finne flyt der aktiviteten har et klart mål, og der en behersker virkemidlene som trengs for å nå målet selv om det oppleves som utfordrende.

9. Vær takknemlig

En studie fulgte en forsøksgruppe som ble bedt om å skrive takkebrev til folk de hadde fått hjelp og støtte fra. Resultatet var en varig økt lykkefølelse hos dem som deltok i studien, ifølge forsker Martin Seligman. Lykkefølelsen var uavhengig av om takkebrevene faktisk ble sendt eller ikke. Bevissthet om hvem og hva en hadde grunn til å være takknemlig for var nok. Hvor lykkelige mottakerne av takkebrevene ble er ikke kjent.

10. Ha meningsfulle mål i livet

«Vi mennesker trenger en følelse av mening i livet for å trives», poengterer lykkeprofessor Tal Ben-Shahar ved Universitetet i Harvard. Han mener lykke ligger i overlappingen mellom velvære og mening. Mennesker som streber etter mål de opplever som viktige, er markant lykkeligere enn dem uten klare aspirasjoner i livet. Å unngå urealistisk høye mål og ambisjoner gjør mulighetene for å faktisk nå aspirasjonene en har større og veien til lykke kortere.

4 responses

 1. Fin liste.
  Vond å få alle disse satt ut i livet 🙂
  H en vakker dag 🙂

  22. august 2012, kl. 08:23

  • Ikke alle som var så vanskelige vel?
   Må lese dem på nytt innimellm tror jeg, akkurat nå husker jeg ikke mer enn essensen 🙂

   Ha en fin dag du og.

   3. september 2012, kl. 18:12

 2. Hildegunn

  bra liste 🙂
  sliter litt med siste… 😛

  26. september 2012, kl. 08:57

  • Litt og litt tenker jeg. For meg var det for mange med ti, det ble for mye å fordøye på en gang 🙂

   26. september 2012, kl. 21:27

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s